Geam Termoizolant

Ce este geamul termoizolant

Popular denumit geam termopan, geamul termoizolant se confectioneaza din 1, 2 sau 3 foi de sticla float speciala, motiv pentru care se denumeste: geam simplu, geam dublu (termopan normal) sau geam triplu (tripan). Intre foi poate fi aer, vid sau gaz inert. Sticla poate fi groasa de 3 mm pana la 12 mm dar uzual se folosesc grosimile 4 si 6 mm. Sandwich-ul geamului termoizolant este sigilat cu butil, iar intre foile de geam se folosesc baghete din otel zincat umplute cu silicagel anticondens.

Ce este condensul si cum se poate elimina

Condensul apare pe sticla de regula la ferestrele spre nord fara calorifere sub ele, subsoluri, ultimul etaj sau in cazul pervazurilor esterioare foarte mici, toate aceste conditii fiind dublate de o aerisire slaba, atunci cand aerul din interior este saturat cu vapori (de la gatit, dus, exces de plante, zugraveli proaspete etc.). Astfel umiditatea aerului devine ridicata, intrand in contact cu o suprafata rece de sticla in interior in timp ce caloriferele nu functioneaza indeajuns. Condensul mai poate aparea si de la respiratia multor persoane intr-o incapere combinata cu o aerisire slaba a respectivei camere sau de la obturarea caloriferului cu masti, glafuri etc. Condensul se poate elimina prin: izolarea corespunzatoare a peretilor exteriori si eliminarea punctelor reci; pastrarea temperaturii constante in incapere; aerisirea camerei de cateva ori pe zi;  utilizarea lavabilei permeabile; folosirea glafurilor exterioare pe membrana hidroizolatoare si eliminarea oricaror infiltrari in perete; eliminarea surselor de abur: fier de calcat, rufe ude, ghivece cu flori la interior; folosirea geamului termopan LOW-E + argon sau loWE 4S + argon, a manerelor secustic in trepte sau a grilelor de aerisire prin garnitura. Va recomandam, de la fabricaSaint Gobain, geamul cu protectie dubla (4 anotimpuri): Planitherm-4S-Evolution

Foile de sticla

Foaia de sticla float si loWE. Inventata de firma Pilkington, Anglia, sticla float se livreaza de la fabrica de sticla la dimensiunea standard de 2080 X 2800 mm.  Suprafata vitrata corespunde unei mari parti din suprafata golului (70-80%) si trebuie luat în calcul ca atare când se analizeaza izolatia termica si fonica. In urma cu peste 30 de ani, s-a lansat sticla tip «Low-E» (low emisivity) cu coeficientul de transfer termic Ug=1,4 W/mpK˚C. Suprafata ei este acoperita cu o pelicula extrem de subtire de metal nobil, aplicata in timpul procesului de productie, la temperatura de 600˚C. Stratul este aproape invizibil, pozitionat catre interiorul ferestrei pentru a-l proteja de influentele climatice si de eventualele deteriorari mecanice. Pelicula speciala care acopera acest tip de sticla reduce pierderile de caldura de la 90% – cât se pierde prin sticla normala – la numai 10%. De curand, firma Saint Gobain, Franta, a inventat sticla Planitherm Evolution, cu dubla protectie lowE. pentru 4 anotimpuri. Aceasta sticla reduce considerabil pierderea de energie, datorita faptului ca inglobeaza in ea calitatile unei sticle LowE si ale unei sticle reflexive: pe timp de iarna are un coeficient de izolatie termica tot de 1.1 w/mpK, iar vara, spre deosebire de LowE are un factor solar situat intre cel al unei sticle reflexive si cel al unei sticle colorate in masa. Avantajul acestei sticle in comparatie cu sticla LowE consta in faptul ca pe timp de vara ofera o protectie solara ridicata fata de sticla LowE standard. Un alt avantaj fata de sticla reflexiva standard este ca are un factor de transmisie luminoasa mult mai bun si „nu omoara florile de pe balcon”. Sticla antiefractie (duplex) este un tip de geam obtinut prin imbinarea plana a doua foi de sticla (de regula de 3 mm grosime) cu un strat de rasina speciala sau folie PVC foarte rezistenta, transparenta, de 1 mm grosime, obtinandu-se sanvich-ul 3-1-3. . Cel mai des utilizata este sticla de 6 mm formata din doua sticle de 3 mm si o folie de 0.38mm. Creste astfel atat izolatia fonica cat si termica, pe langa rezistenta la spargere (cioburile nu se desprind). Sticla reflexiva asigura intimitatea caminului tau, nepermitand vizualizarea din exterior in interior pe timpul zilei. Sticla reflexiva se obtine prin aplicarea unei pelicule de oxizi metalici pe sticla clara sau colorata in masa. Acest tip de sticla se caracterizeaza printr-un factor de reflexie solara mare si printr-un factor de transmisie luminoasa scazut. Sticla securizata are o rezistenta de 3-4 ori mai mare la stresul mecanic si termic decat sticla netratata. In caz de spargere, se descompune in bucati foarte mici anuland riscul unor accidentari.

Indicatori (coeficienti) tehnici ai geamului termoizolant

Coeficientul de transfer termic – Ug – masurat in W/mpK˚C. Valoarea cat mai scazuta a Ug va asigura sporirea gradului de confort La geamul simplu de 4 mm grosime Ug=5,4 W/mpK˚; geamul termoizolator clar cu aer are coeficientul de transfer termic Ug=2,8 W/mpK˚, iar un geam termoizolator cu Low-E (obtinut prin depunerea pe sticla float, a unui strat de metal nobil,argint, de dimensiuni microscopice, imperceptibil pentru ochiul uman, cu rol de a reduce pierderile de caldura) cu aer are Ug=1,4 W/mpK˚. Daca inlocuim aerul cu un strat de gaz cu coeficient de conductie termica scazut ( Argon, Krypton, Xenon etc.), putem obtine coeficienti de transfer termic mai mici. Spre exemplu daca introducem in cavitatea geamului termoizolator cu Low-E argon (incolor, inodor, non-toxic) sau kripton (gaz nobil, incolor, fara miros si fara gust), coeficientul de transfer este de 1,1 respectiv 1,0 W/mpK˚. Coeficientul de Transmisie Luminoasa T (%) – reprezinta procentul de lumina din spectrul vizibil transmis prin sticla. Cu cat acest coeficient este mai mare cu atat sticla de geam termopan este mai performanta, permitand unei cantitati mari de lumina sa o strabata, fapt ce implica reducerea cheltuielilor necesare cu iluminatul. Coeficientul de Reflexie Luminoasa R (%) – reprezinta procentul de lumina din spectrul vizibil reflectat de suprafata de sticla de geam termopan. Cu cat acest coeficient este mai mare cu atat perceptia ochiului dincolo de sticla este mai slaba. Sticla cu un coeficient ridicat de reflexie asigura intimitatea si confidentialitatea caminului dumneavoastra, evitand astfel dotarea cu rulouri si jaluzele. Tehnologiile avansate au permis crearea de sticle termoizolante care sa aiba o transmisie si reflexie luminoasa buna precum si un factor solar acceptabil. Se recomanda ca ferestrele PVC sau aluminiu cu geam termopan de la locuintele / cladirile orientate spre sud sa fie dotate cu sticla cu factor solar mic, astfel reducandu-se costul cu racirea incaperii, precum si decolorarea obiectelor din incapere. Coeficientul de izolare fonica Rw (dB) – defineste capacitatea tamplariei PVC sau aluminiu cu geam termopan de atenuare a zgomotelor. Cu cat acest coeficient este mai mare cu atat capacitatea de izolare fonica a termopanului este mai ridicata, fapt ce confera locuintei tale o poluare fonica redusa si un confort sporit.

Geamul tripan. Eficienta termica a unui geam tripan creste cu grosimea acestuia: maxim 44 mm permisa de profilul Geneo de la Rehau (6 camere). Minimul grosimii este dictat numai de grosimea constructiva a foii de geam (3 mm) si de latimea minima a baghetei distantiere cu silicagel (8 mm). Un mediu de 36 mm cu foi de 4, respectiv structura: 4-12-4-12-4 este recomandabil pentru cel mai bun raport pret / eficienta (permis de Rehau Briliant). La acelasi pret este si tripanul de 32 mm, respectiv 4 – 10 – 4 -10 -4 aceste fiind adesea preferat deoarece este permis si de profilele economice de tamplarie, pretul total scazand cu cel putin 10 %.

Exemple de geam termoizolant 

Geam float + sablat (mat)                              Geam fumuriu + Krizet                  Geam reflexiv + lowE

BALCON CU STICLA MATA             DIGITAL CAMERA                  reflexiv

Geam Float + Krizet             Geam sablat ornament + lowE                          Geam maslin fumuriu

geam krizet             Geam-termopan-ornament_6910251_1346596601              maslin alb

Geam sablat personalizat                                          Geam bombat                                           Geam tripan

folie geam sablat cu linii si model color        usi sticla bombata (3)        tripan

Geam Crosfield (lupa)                            Geam Krizet                                     Geam securizat (copt)

crossfied       krizet        balcon_inchis_sticla_securizata